Wat we doen

Stichting Stil Verleden ontwikkelt educatieve projecten voor het basis- en voortgezet onderwijs over het Nederlandse slavernijverleden. Daarnaast organiseert de stichting lezingen, evenementen en erfgoedwandelingen om jong en oud te informeren over de geschiedenis van de slavernij, maar ook moderne vormen van slavernij.

Educatieve programma’s
Maria Reinders-Karg verzorgt op basis- en middelbare scholen gastlessen waarin ze op interactieve en speelse wijze vertelt over het slavernijverleden. Maria vertelt haar verhaal aan de hand van objecten die gerelateerd zijn aan de WIC en de VOC en laat voorbeelden en video’s zien over verschillende vormen van slavernij.

Maria is opgegroeid in Suriname en woont vanaf haar 19de in Nederland. Aan de hand van haar persoonlijke verhaal, vertelt ze met passie en toewijding over de sporen die de slavernij in de wereld achtergelaten heeft. In de gastlessen staan respect voor elkaar en erkenning centraal. Wilt u ook een gastles van Stichting Stil Verleden op uw school organiseren of wilt u meer informatie ontvangen?
Stuur dan een mail naar stilverleden.educatie@gmail.com

Lezingen
Maria Reinders-Karg geeft naast gastlessen ook lezingen aan volwassenen. Maria vertelt over de slavernij in het Atlantisch gebied, in Azië en moderne vormen van slavernij. Daarnaast komt het leven op de plantages ter sprake en de rol van vrouwen tijdens de slavernijperiode ten tijde van de WIC. Wilt u Maria uitnodigen om een lezing te geven of zelf een lezing bijwonen?
Stuur dan een mail naar stilverleden.educatie@gmail.com

Erfgoedwandelingen
Stichting Stil Verleden organiseert erfgoedwandelingen in Amsterdam waarbij het slavernijverleden centraal staat. De Nederlandse hoofdstad heeft namelijk een belangrijke rol vervuld ten tijde van de slavernij. Tijdens de wandeling door de stad worden verborgen verhalen van gebouwen verteld die komen uit de periode tussen 1600 en 1910. De tour maakt het verborgen slavernijverleden van Amsterdam inzichtelijk.

De wandeling duurt anderhalf uur en gaat door bij minstens 10 aanmeldingen. Het maximale aantal deelnemers aan de wandeling is 15 personen. Als de groep groter is, dan delen we de groep in twee. De erfgoedwandeling is geschikt voor zowel leerlingen als volwassen.
Aanmelden kan via stilverleden.educatie@gmail.com

 

 

  • Stichting Stil Verleden informeert jongeren en volwassenen over het Nederlandse slavernijverleden via educatie, lezingen en erfgoedwandelingen