Publicaties

Onderstaand een aantal publicaties met inbreng van Stichting Stil Verleden.

 

NOS Journaal van 23 december 2022 in Enschede

20221223 18.00 NOS Journaal Slavernij

 

Bloomberg TV over slavenregisters op 03 september 2020

20200903 Fragmenten Maria Karg uit Bloomberg TV

 

Interview in De Volkskrant van 3 december 2019.

20191203 VK ‘Je hoeft je niet meer te schamen’ – Interview Maria Karg blz 19

 

KLEIO publicatie van het artikel “Een koffer vol verhalen” (2019)

20191223 Kleio artikel ssv – Een koffer vol verhalen

 

Omroep Gelderland – Geschiedenis Surinaamse slavenregisters online (2019)

Op de website van Omroep Gelderland staat een video van Rob Haverkamp, waarin Coen van Galen en Maria Karg ingaan op de Surinaamse slavenregisters.

Voor veel nakomelingen van slaven is het een emotionele gebeurtenis: de namen van je voorouders online zien in het slavenregister van Suriname. Een deel van de familiegeschiedenis ziet het licht, waar veel taboe en schaamte op rust.

Maria Karg komt langs op scholen om jongeren te leren over het slavenregister en de slavernij. De vader van de opa van Maria Karg was een blanke, Duitse plantagedirecteur, Johann Mathiass Karg. Hij kreeg die drie kinderen met een van zijn slavinnen, Coba. Toen hij in 1835 met pensioen ging moest hij zijn eigen vrouw en kinderen vrijkopen.

https://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2429382/Universiteit-Nijmegen-zet-ruim-17-000-zwarte-bladzijden-uit-onze-geschiedenis-online\

 

Lesprogramma op basis van Surinaamse slavenregisters (2019)

Vanaf 31 oktober 2019 zijn alle beschikbare Surinaamse slavenregisters digitaal te raadplegen via de websites van het Nationaal Archief in Den Haag en het Nationaal Archief Suriname.

Op basis van de Surinaamse slavenregisters heeft Stichting Stil Verleden het lesprogramma “Geregistreerd” ontwikkeld voor de onder- en bovenbouw van het Voortgezet Onderwijs.

Het lesprogramma ”Geregistreerd” en de docentenhandleiding kunt u hier downloaden.

Geregistreerd lesprogramma

Geregistreerd docenthandleiding

 

Een gedeelte van de NOS uitzending van de jaarlijkse slavernij herdenking op 1 juli 2018, waarin educatie aan de orde komt. De opnames van de koffer vol verhalen zijn gemaakt op College De Brink in Laren.

20180701 NOS Journaal – educatie

 

Educatieve filmpjes voor het Scheepvaartmuseum (2013 en 2017)

Stichting Stil verleden heeft meegewerkt aan educatie materiaal voor het Scheepvaartmuseum. Het Scheepvaartmuseum zet een inzichtgevend programma neer over historische èn moderne slavernij. Het thema handboeien komst in onderstaande video uit 2017 aan de orde.

 

In 2013 stond het slavenschip Leusden centraal in de tentoonstelling De Zwarte Bladzijde van Het Scheepvaartmuseum. De video was onderdeel van het schoolprogramma. In deze video staan Toni en Maria stil bij het slavernijmonument in het Oosterpark in Amsterdam.

 

OSO publicatie van het artikel “Lessen in bewustwording van “ons” erfgoed” (2016)

Maria Reinders-Karg heeft in het tijdschrift OSO, een tijdschrift voor Surinamistiek en het Caraibisch gebied, een artikel geschreven over het erfgoed van de slavernij. In het artikel schrijft zij over de lessen in bewustwording over het Nederlandse slavernijverleden die zij verzorgt op middelbare scholen in Nederland. Aan de hand van objecten die voortkomen uit slavenarbeid probeert zij de zintuigen van leerlingen ( gehoor, gezicht, reuk, smaak en gevoel) te prikkelen om hen zo bewust te maken van het Nederlandse slavernijverleden in een gedeelde Nederlandse geschiedenis.

Lees hier het hele artikel:  OSO Lessen in bewustwording

 

 

Onderhandelen over gevoelige geschiedenis (2014)

Op 9 oktober 2014 promoveert Geerte Savenije op haar proefschrift “Sensitive History under Negotiation”.

 

In hoofdstuk 4 wordt ingegaan op de slavernijeducatie van Maria Karg bij het NiNsee. Hoe leerlingen het verleden verbeelden en betekenis geven tijdens erfgoedprojecten.

20141009 Bk Savenije-G.M.-proefschrift-2014 – H4

 

Het volledige proefschrift van Dr. Geerte Savenije kunt u hier lezen:

20141009 Bk Savenije-G.M.-proefschrift-2014